Gluteeniton ja kananmunaton smoothiejuustokakku


Maanantain kunniaksi siis tarjolla nyt juustokakkuohjetta, olkaa hyvä! Ehkä vähän nyt naurattaa, että jaan teille täällä ohjetta kakkuun, jonka leipominen ei tosiaankaan sujunut ihan kömmähdyksittä (taisi siinä hajota tehosekoitinkin), mutta ehkäpä opitte minun virheistäni ;-) Sinänsä simppeli ohje, mutta useiden vaiheidensa vuoksi valmistelu kannattaa aloittaa vähintään juhlia edeltävänä päivänä.

 Pohja
(tämä pohjan ohje on siis itse asiassa näiden keksien ohje)

200 g leivontamargariinia
3 dl sokeria
2 rkl tummaa siirappia
3 tl vanilliinisokeria
5 dl gluteenittomia jauhoja
2 tl soodaa
Sekoita ja vaahdota sokeri ja löysäksi sulatettu voisula. Lisää vaahtoon 
siirappi. Sekoita toiseen vatiin keskenään vanilliinisokeri, jauhot ja sooda. 
 Lisää seos vaahtoon.
Tee pellille taikinasta kaksi pitkää pötköä.
Paista niitä uunissa 175 - 200 asteessa n. 10 - 15 min.
Keksi ovat valmiita, kun pinta rupeaa lohkeilemaan ja ruskistuu vähän.
Taikinan pitää myös jähmettyä niin, ettei se hölly uunista pois otettaessa. 
Leikkaa pötköt vinoiksi viipaleiksi kuumina ja anna jäähtyä.
Resepti oli siis oikeasti vehnäjauhoja varten ja muutin ohjetta ainoastaan sen verran, että korvasin vehnäjauhot gluteenittomilla. Lopputulemana se, että pellille laittamani taikinapötköt levisivät uunissa koko pellin kokoiseksi pehmeäksi keksiksi. Jonka sitten saksilla leikkasin pieniksi paloiksi ja palat painelin leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle (pingota leivinpaperi pohjan päälle). Jälkikäteen tuli mieleen, että keksitaikinaa olisi voinut suoraan kaataa haluamansa määrän vuokaan ja paistaa se sitten siinä. Ensi kerralla ehkä sitten näin. Mutta siis kannattaa huomioida tuo leviäminen, jos käytät gluteenittomia jauhoja. 

Valkoinen täyte

4 liivatelehteä + kylmää vettä
3 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
½ dl sokeria
 1–2 tl vaniljasokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Lämmitä maito kuumaksi. Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kuumaan maitoon. Älä keitä. Sekoita liivateseos ohuena norona juustoseokseen. Levitä täyte kunnolla jäähtyneen keksipohjan päälle. 
Laita kakku hyytymään viileään 2–3 tunniksi.

Smoothietäyte

n. 100g vadelmia
n. 100g mustikoita
200g luonnonjogurttia
sokeria oman maun mukaan 
6 liivatelehteä + kylmää vettä
1,5 rkl kiehuvaa vettä

Sekoita marjat ja luonnonjogurtti tehosekoittimella. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min ja liuota ne sitten kiehuvan kuumaan veteen. Lisää liivateseos varovasti smoothien joukkoon ja sekoita vielä tehosekoittimella. Levitä smoothietäyte kunnolla jähmettyneen valkoisen täytteen päälle ja anna hyytyä vielä viisi tuntia jääkaapissa.

Lisää valmiin kakun päälle koristeeksi kohmeisia mustikoita (miksei vadelmiakin) ja tarjoile.

Tuo keksipohja muuten kostuu sitten aika tavalla ja ainakin meillä se oli tarjoiluvaiheessa kivan toffeinen. Sopisi varmasti siis myös kakkuun, jossa olisi täytteenä vaikkapa puolukoitakin!

2 kommenttia

  1. Oi kuinka herkullisen näköinen! Nam!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, herkullista se olikin! Päivänsankari 1-vee ei tosin kakusta perustanut, vaikka vähän sai sitä maistaakin:-D

      Poista